Vokiečių kalbos savaitė “Ö kaip vokiškai?”

Tik prasidėjus rugsėjui, visi vokiečių kalbos mylėtojai Lietuvoje nekantriai laukė vokiečių kalbos savaitės „Ö kaip vokiškai?“. Praėjusių metų patirtis parodė, kad tai metas, kupinas įdomių renginių, akcijų ir smagių akimirkų su vokiečių kalba. Spalio 16 -20 dienomis visi turėjo galimybę vėl aktyviai įsitraukti į veiklas švietimo, verslo, kultūros ir kitose srityse, susijusias su vokiečių kalba.

Renginys ypatingas tuo, kad jame norą dalyvauti pareiškia ne tik ugdymo įstaigos, tačiau ir daugybė kitų šalies institucijų: bibliotekos, verslo įmonės, kultūrinės įstaigos. Jos rengia parodas, susitikimus, konkursus, koncertus, demonstruoja vokiškus filmus.

Viekšnių gimnazijoje vokiečių kalbos mokosi nemažas skaičius moksleivių. Didelė jų dalis noriai dalyvauja įvairiuose vokiškiuose renginiuose ir projektuose Lietuvoje ir Vokietijoje, debatuoja ir vaidina vokiškai, laiko tarptautinius vokiečių kalbos egzaminus ir džiugina puikiais rezultatais. Tai tikri vokiečių kalbos fanai.

Vokiečių kalbos savaitės proga Viekšnių gimnazijos erdvės pasidabino Vokietijos vėliavos spalvų trispalvėmis pėdutėmis, vedančiomis  iki vokiečių kalbos kabinetų durų. Spalio 18 dieną gimnazijoje vyko net du renginiai, skirti vokiečių kalbai. Penktokai turėjo galimybę susipažinti su vokiečių kalba per muziką, ritmą ir judesį. Skanduodami linksmas skanduotes, jie išmoko savo pirmuosius vokiškus žodžius, žaisdami įsidėmėjo spalvų pavadinimus, o, svarbiausia, pasilinksmino ir smagiai paminėjo vokiečių kalbos šventę.  Drauge su penktokais entuziastingai linksminosi ir pradinukai, kurie jau nuo antros klasės mokosi vokiečių kalbos.

Pasibaigus  muzikiniam renginiui penktokams, į aktų salę sugužėjo šeštų- IV gimnazijos klasių mokiniai. Jie su dideliu susidomėjimu klausė savo draugų, dalyvavusių įvairiuose vasaros projektuose Vokietijoje, pasakojimus. Tokia galimybe pasinaudoti kasmet turi nemažas būrys Viekšnių gimnazijos vokiečių kalbos mylėtojų, tad rudenį tikrai yra ką prisiminti ir papasakoti bendraamžiams. Įdomu buvo paklausyti abiturientės Evelinos Baranauskaitės ir antros klasės gimnazistės Ugnės Butkutės įspūdžių iš tarptautinių  trijų savaičių vasaros vokiečių kalbos kursų Štendalio aukštojoje mokykloje, kuriuos joms dovanojo profesoriaus H.J. Kaschadės fondas. Visų dėmesį prikaustė dvyliktokės Vaivos Bertulytės sukurtas filmukas apie keturių savaičių kelionę po Vokietiją, kurią ji gavo dovanų už ypatingus nuopelnus- apipavidalintą meškiną, šiuo metu besipuikuojantį prie Vokietijos ambasados Vilniuje.

Vokiečių kalbos savaitės Viekšnių gimnazijoje renginius vainikavo dainininko ir kompozitoriaus iš Vokietijos Uwes Kaa koncertas Šiaulių Havanos muzikos klube. Šis koncertas buvo Vilniaus Gethės instituto dovana Lietuvos moksleiviams vokiečių kalbos savaitės proga. Net 19 mūsų jaunuolių šoko, plojo ir smaginosi gyvos profesionalios muzikos ritme, mėgavosi jaukia atmosfera ir pakilia koncerto- diskotekos nuotaika. Po koncerto Uwe Kaa noriai dalijo autografus ir fotografavosi su mūsų mokiniais. Esame nuoširdžiai dėkingi Vilniaus Getės institutui už puikų koncertą ir džiaugiamės, kad jis buvo organizuojamas ir mūsų krašte, gerokai nutolusiame nuo Vilniaus, kurį pasiekti mums nėra taip paprasta.

Linkiu ir ateityje visiems smagių akimirkų, besimokant vokiečių kalbos.

Vokiečių kalbos mokytoja ekspertė Gilma Plūkienė