Konstitucijos egzamino rezultatai

Šiemet jau dvyliktą kartą mūsų šalyje vyko Konstitucijos egzaminas. Kaip pasakė Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė „Domėjimasis Konstitucija, jos žinojimas, kiekvienam iš mūsų padeda gyventi, dirbti ir suvokti, kokia svarbi Konstitucija yra Lietuvos raidai, pačiai valstybei, o svarbiausia – kiekvieno žmogaus laisvėms ir teisėms“,

Viekšnių gimnazijoje Konstitucijos egzaminas visada labai laukiamas. 5-IV klasių mokiniai ruošiasi tiek per istorijos, teisės pamokas, tiek savarankiškai namuose analizuoja ir sprendžia mokytojos duotas užduotis.

Spalio  4 dieną vyko pirmasis etapas. Mūsų mokyklos 107 mokiniai  sprendė 30 uždarų klausimų apie Lietuvos valstybės sandaros sampratą, valstybės simbolius, valstybės organų kompetencijas. Moksleiviai, teisingai atsakę į 25 klausimus, buvo pakviesti dalyvauti II etape. Tokių buvo keturi: kiekvienais metais aktyviai dalyvaujantis ir jau kartą laimėjęs Justas Vitkauskas (IVkl), naujai bandanti jėgas, pasisėmusi teisinių žinių Ugnė Butkutė (IIIkl), nuolatinės konkursų ir olimpiadų dalyvės Darija Jurkutė (8kl) ir Agnė Drazdauskaitė (8kl).

II konkurso etapas įvyko spalio 18 dieną. Visi moksleiviai (išskyrus susirgusią Ugnę) be klaidų atsakė į pateiktus 19 uždarų ir 1 atvirą klausimus. Tačiau nugalėtojų per visą Lietuvą (egzamine dalyvavo 32 tūkstančiai) kiekvienoje kategorijoje buvo tik po tris.

Moksleiviai buvo apdovanoti keturiose amžiaus kategorijose. 8-10 klasių kategorijos nugalėtoja tapo Darija Jurkutė. Taip išsipildė ne tik Darijos svajonė, bet ir pasiteisino kruopštus, atsakingas, nuoširdus darbas ir požiūris į mokslą. Kaip  pati moksleivė sako „aš labai stengiausi, mokiausi ir anksti ryte ir vėlai vakare, manęs tai nevargina, toks mano gyvenimo ritmas“.

Spalio 25d. iškilmingoje ceremonijoje Prezidentūroje Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė apdovanojo Konstitucijos egzamino nugalėtojus ir visus pasveikino Konstitucijos dienos proga. Ilgam prisiminimui Prezidentė įteikė Darijai savo ranka pasirašytą Konstituciją ir įteikė Teisingumo Ministerijos atminimo dovanas (planšetė, puodelis, rašiklis, graviruota arbatos dėžutė), o Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos jaunučių choras pasveikino dainomis. Apdovanojimų ceremonijos dalyvius pasveikino egzamino vertinimo komisijos pirmininkas, Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas, teisingumo viceministrė Irma Gudžiūnaitė, naujienų portalo DELFI vyriausioji redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė,  LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.