1000 ąžuolų giria Lietuvos mokyklose

Balandžio 27 d. gimnazijoje svečiavosi Viekšnių gimnazijos XXXXIII laidos abiturientas Gintautas Mozgeris – VDU Žemės ūkio akademijos Miškų ir ekologijos fakulteto Miškų mokslo katedros vedėjas, tituluojamas geriausiu nūdienos miškininkystės mokslininku Lietuvoje. Mūsų gimnazija tapo akcijos „1000 ąžuolų giria Lietuvos mokyklose“ dalyve. Gimnazijos teritorijoje pasodinta 10 ąžuolų. Akciją organizuoja Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademija. Akcijos idėja – minint miškininkystės mokslų šimtmetį ir akcentuojant Pasaulinės žemės dienos reikšmę, skleisti žinią apie medžių svarbą planetai ir mūsų visų ateičiai darnoje su gamta. Vedini šia idėja Lietuvos mokykloms VDU Žemės ūkio akademija dovanoja ąžuolų sodinukus, specialiai išaugintus iš kilmingų šalies ąžuolų gilių. Ąžuoliukai išauginti VDU ŽŪA medelyne iš ąžuolų-gamtos paminklų – Kauno rajone esančio Karvelių ąžuolo, Kėdainių rajone augančio Šaravų ąžuolo bei kitų Kėdainių krašto rinktinių ąžuolų gilių.

Karvelių ąžuolas – gamtos paminklu paskelbtas prieš daugiau nei pusę amžiaus. Kilmingojo ąžuolo kamieno apimtis siekia bemaž 7,5 m. Manoma, kad ąžuolas-gamtos paminklas skaičiuoja ne mažiau kaip 700 metų. Šaravų ąžuolas – prieš daugiau kaip pusamžį paskelbtas saugomu. Deja, ilgametis ąžuolas, neatlaikęs vėjo, prieš metus išvirto, tad šiandien pamatyti galima tik jo kamieną. O jo didybė lieka iš ąžuolo gilių išaugintuose palikuonyse, kurie ir papuoš šalies mokyklų teritorijas.

Ši akcija – tai prisidėjimas prie Lietuvos gamtos išsaugojimo, stiprybės ženklas mokyklose ir mūsų – VDU Žemės ūkio akademijos ir ugdymo įstaigų – bendrystės simbolis. Kiekvienas didingos kilmės ąžuolas mokyklos kieme ne tik simbolizuos ryšį su žeme, gamta, bet ir simboliškai teiks stiprybės kasdieniuose darbuose bei ryžto didingų tikslų siekime.